svētdiena, 2008. gada 28. septembris

E-pārvaldes piemēri

Saite 1:
http://www.manspasts.lv/

Kas tas ir?
Latvijas Pasta jaunā programma, kas pieejama internetā ikvienam: Manspasts.lv

Kāpēc labs?
Latvijas Pasts piedāvā jaunu pakalpojumu, kas ļauj internetā noformēt pasta sūtījumus, tādā veidā ļaujot samazināt līdz minimumam uzturēšanos pasta nodaļā. Šis ir pavisam jauns pasta piedāvājums, kas liecina par LP modernizāciju un „iešanu” līdzi laikam, sākot izmantot arī interneta pakalpojumus. Piereģistrējos šajā jaunajā un noskaidroju sekojošu informāciju, kas ievērojami varētu atvieglot gan privātpersonu, gan uzņēmumu darbu. Manspasts.lv piedāvā:

-izveidot konkrētus pasta sūtījumus (vēstules, pakas, sīkpakas, pastkartes, speciālo starptautiskos maisus M),

-norādīt sūtījumu skaitu (ļaujot vienu un to pašu pārsūtīt atkārtoti)

-valsti, uz kuru sūtīt (var sūtīt pa visu pasauli)

Tajā pat laikā ir iespējams visus veidotos sūtījumus apskatīt, koriģēt, jo tie tiek saglabāti atmiņā. Līdz ar to vairs nav jāmeklē katru reizi sūtītāja adrese, indeksi u.tml. lietas. Kā plusu var minēt savu datu ievadi, kas ļauj ātri un ērti pievienot adresātu, kā arī vienkāršoti to koriģējot. Uzņēmumiem īpaši ērta ir elektroniskā veidlapu aizpildīšana un sūtījumu noformēšana automātiski (pieejamas veidnes),līdz ar to nav jāpatērē daudz laika. Pozitīvi ir tas, ka šis ir bezmaksas pakalpojums. Kā mīnusu varētu minēt to, ka uz pasta nodaļu vienalga ir jāiet, taču šoreiz tikai lai nodotu konkrēto sūtījumu ar noformēto veidlapu, kas jau ir noformēta un pastā nav lieki jātērē laika. Ja uz pasta nodaļu negribas doties, tad mājas lapā tiek pieminēta vēl kāda iespēja zem sadaļas „Pasta pakalpojumi”, proti, pakalpojums „Pastnieks birojā”, kas ļauj izsaukt pastnieku konkrētā laikā, lai tas visus sūtījumus nogādā pasta nodaļā. Šis gan ir maksas pakalpojums, taču ļoti lietderīgs, jo ieekonomē daudz laika.

Principā uzskatu, ka šāda e-pārvaldība, kur cilvēks pats var darboties, neapmeklējot konkrēto pasta nodaļu, ir ļoti parocīga un ļauj viegli un ērti noformēt un nosūtīt pasta sūtījumus.


Saite 2:
http://www.vbi.gov.lv

Kas tas ir?
Valsts būvinspekcijas mājas lapa.

Kāpēc labs?
Valsts būvinspekcija principā ir centrālā valsts iestāde būvniecības pārraudzībai valstī, rūpējoties par būvniecības likumību, aizliedzot nelikumīgas būvniecības, veicot ekspertīzes, kā arī būvniecības kontroli valstī. Visa informācija par konkrēto iestādi ļoti koncentrēti un saprotami ir izklāstīta sadaļā „Par VBI”. Tiek norādīts arī VBI nolikums, reglaments, sīki analizēta struktūra, stratēģija, kā arī norādīta iestādes vēsture un parādītas pozitīvas lietas – VBI fotogrāfijas. Titullapā kā interesants moments ir attēli un apraksti gada labākajām būvēm, kas ir interesanti arī vienkāršajam mājas lapas apmeklētājam (ar būvniecību nesaistītam). Interesanta ir sadaļa par operatīvajiem rezultātiem, kur regulāri tiek atjaunoti dati par mēnesī paveikto, šādā veidā ļaujot sekot līdzi konkrētās iestādes darbībai un redzot tās efektivitāti. Turklāt šī sadaļa veiksmīgi integrēta Latvijas kartē, atvieglojot mājas lapas apmeklētājam meklēšanu. Sadaļā „Aktivitātes” tie ievietota jaunākā informācija, kas ir noticis pēdējā laikā – kādas būves apturētas, kādi konkursi izsludināti, kādas būves nodotas ekspluatācijā. Interesanti, ka mājas lapā tiek ievietoti ikgada pārskati, kurus raksta iestādes vadītājs, norādot uz padarīto, uz kopējo situāciju valstī un būvniecībā. Pārskatu iespējams arī lejuplādēt .pdf formātā. Pozitīvs aspekts šai mājas lapai ir iespēja iegūt atgriezenisko saiti, proti, ikviens interesants var uzdot jautājumu, uz kuru tiek saņemta operatīva atbilde, tanī pat laikā tiek norādīta arī adrese un tālruņa numurs, uz kuru var griezties neskaidrību gadījumā. Veiksmīgi ir izstrādāti kontakti, proti, kartē norādīta ne tikai iestādes atrašanās vieta, bet pa reģioniem norādīta katras apakšinstitūcijas atrašanās vieta ar iestādes vadītāja vārdu un kontaktiem. Mājas lapā iespējams nolādēt arī izstrādātos būvstandartus .doc formātā.


Saite 3:
http://brgov.com

Kas tas ir?
Batonrūžas valdības mājas lapa (pilsēta Luiziānas štatā uz Misisipi upes, ASV).

Kāpēc labs?
Pirmkārt, tajā ir ļoti daudz būtiskas informācijas, īpaši iedzīvotājiem, līdz ar to lapa kalpo kā milzīgs palīgs ikdienas dzīvē, jo visa informācija ir vienkopus. Mājas lapā ir ļoti daudz sadaļu, zem katras sadaļas ir vēl sīkākas un konkrētāk skaidrojošas daļas. Pirmais, ko mājas lapā pamana, ir atgriezeniskā saite ar e-pastu un adresi, līdz ar to uzreiz ir skaidrs, kur vērsties neskaidrību gadījumā. Interesanti, ka, atverot vienu no pamata sadaļām par pašu pilsētu, uzreiz var izpētīt pilsētas vēsturi, turklāt ļoti skaidri aprakstītas apakšsadaļas ierastā viena vārda vietā ievietojot „podziņas” ar paskaidrojošiem teikumiem (piemēram, „Kāpēc mums ir City-Parish valdība”). Līdzīgi kā citās ASV valdības mājas lapās, zem sadaļas „Par pilsētu”, šeit ir sadaļas arī vietējiem iedzīvotājiem, ciemiņiem, biznesmeņiem, kā arī valdībai. Kā labs rīks ir „User’s guide”, kas ļauj lietotājam iepazīties ar lapas struktūru, dizaina elementiem u.tml. Ļoti paplašināta ir kontaktu sadaļa, kurā ietilpst visi iespējamie kontakti, arī valdības struktūru sadaļas.

Taču iedzīvotājiem visnepieciešamākā informācija atrodas lapas sānos, kur principā ir pieejams viss:

1) pieejami „online” pakalpojumi: kartes un īpašumu informācija, inspekcijas pieprasījums, servisa pieprasījums, cenas un nodokļi, licenču atjaunošana, soda biļešu apmaksa (ļoti noderīgs links), caurlaižu un atļauju pārlūks, pilnvaru pārlūks;

2) pieejama informācija šādās sfērās: ārkārtas informācijas, links uz diennakts informācijas lapu, kā arī informācija iedzīvotājiem / biznesam / ciemiņiem, ir pieejama informācija arī par ciemiņiem, jaunu uzņēmumu reģistrāciju, kā arī ekonomikas attīstības un satiksmes avotu informācija;

3) pieejama informācija arī par valdību: mēra raksturojums, valdības un departamentu, kā arī komisiju apraksts, vakances, darbinieki, kā arī „online” plānošanas un satikšanās. Līdz ar to cilvēks var visam sekot līdzi, viss ir atvērts/atklāts. Norādīta arī dienaskārtība, kā arī noderīga info iedzīvotājiem: metro kalendārs, pieņemto lēmumu kodi un apraksti, valdības plāni nākotnei, pat televīzijas programma.

Kā visveiksmīgāko šajā mājas lapā uzskatu nemitīgi atjaunoto informāciju, kurai var pieteikties caur RSS feediem: jaunumi, preses relīzes, satiksmes negadījumi (ar laikiem un vietām) un slēgtie ceļa posmi, kas ļauj cilvēkiem ātri un operatīvi reaģēt, atvieglojot laiku. Interesanti ir arī programmu piedāvājumi – zaļo gaismu plāns (lai attīstītu satiksmi pilsētā), pilsētas attīstības plāni, Connect-CTY programma, kur var sūtīt balss ziņas par negadījumiem un jaunumiem, tādā veidā radot veiksmīgu atgriezenisko saiti. Kā pozitīvs moments ir laika prognoze titullapā, kas brīdina par vētram, negaisu, ļaujot vietējiem iedzīvotājiem tikt brīdinātiem laicīgi.

Nav komentāru: